NL | FR

Over biodiversiteit

Op onderstaande pagina's bundelen we in zes hoofdstukken informatie over biodiversiteit, die u kan gebruiken bij het voorbereiden van uw lessen. De informatie wordt geflankeerd door beelden, illustraties en links naar nuttige websites. Bij elk onderwerp vind u ook gerelateerde opdrachten en media die u in de klas kan gebruiken.

 

Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit staat voor biologische diversiteit : het is de verscheidenheid van alle levende organismen op aarde. Dat zijn dus alle planten, dieren, zwammen en micro-organismen. Biodiversiteit wordt beschouwd op 3 verschillende niveaus: soortendiversiteit, genetische diversiteit en diversiteit van ecosystemen.

Lees verder

Biodivers België

Biodiversiteit wordt meestal gezien op wereldschaal. Maar vergeet ondertussen zeker de biodiversiteit in de buurt van je huis of school niet! Een park, een tuin, een weiland, een vijver, zelfs een kier tussen twee straatstenen: het zijn allemaal plekjes met een eigen rijkdom aan leven.

Lees verder

Ecosystemen

Biodiversiteit gaat niet enkel om het aantal soorten op aarde. Biodiversiteit is leven, en dat leven omvat ontelbare interacties tussen levende organismen én hun niet-levende omgeving. In dit hoofdstuk bekijken we beknopt de ecologische benadering van de biodiversiteit, en op welke manier menselijke activiteiten een invloed hebben op ecosystemen.

Lees verder

Biodiversiteit geeft je (een) leven

Je staat ‘s morgens op, poetst je tanden, trekt snel wat kleren aan, duwt een boterham met kaas naar binnen (die appel eet je onderweg nog wel) en haast je naar school… Je bent nog maar een half uurtje wakker, en toch heb je al volop geprofiteerd van de biodiversiteit. Voedsel, zuurstof, water, brandstof, vezels: ontdek hier wat de biodiversiteit voor je doet!

Lees verder

Bedreigde biodiversiteit

Elke 20 minuten verdwijnt er een soort onherroepelijk van de aardbol. De biodiversiteit wordt bedreigd, en hoe. De bedreigingen zijn veelvuldig, en worden grotendeels veroorzaakt door de mens. Maar het verlies betekent niet enkel dat onze omgeving er veel minder kleurrijk en divers zal uitzien. Ook het welzijn van de mens zal er onder lijden.

Lees verder

Vechten voor de biodiversiteit

Actie is nodig, voor de toekomst van de biodiversiteit én deze van de mens. Wereldwijd werken regeringen, organisaties, wetenschappers en verenigingen dan ook hard om het verlies aan biodiversiteit te stoppen. En net hier kan het onderwijs een cruciale rol spelen: de beslissers van de toekomst zitten immers nu in jouw klas.

Lees verder

 

 

 

 

 

 


Deel