NL | FR

Opdrachten en activiteiten voor de 3e graad

We stellen u hier graag een aantal praktische oefeningen en activiteiten voor, die u kan inlassen in een les over biodiversiteit. Neem ook een kijkje bij de interactieve toepassingen, de thematische dossiers en de mediatheek voor meer materiaal.

 

1. Voorgestelde activiteiten

Leestekst: 'Op de bres voor biodiversiteit'

Dit artikel uit Dimensie 3 (het tijdschrift van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking) geeft een klare kijk op de betekenis en het belang van biodiversiteit.

 

 
 

 

 

 

Activiteit: 'Er zit biodiversiteit in je klas!'

Ook in je klas is er heel wat te vinden dat rechtstreeks of onrechtstreeks afkomstig is uit de natuur. Ga met je klas op ontdekking doorheen het lokaal of erbuiten, op zoek naar producten waarbij de biodiversiteit rechtstreeks of onrechtstreeks een handje heeft geholpen. Deze
korte oefening is een actieve instap voor een gesprek over het belang van biodiversiteit.

 

 

  

 
 

 

Wat is de waarde van een soort?

Wat is de waarde van een soort? Hoeveel geld en energie moeten we investeren om één soort te redden? Of gaat het om meer dan die ene soort? En wat kunnen de gevolgen zijn voor de mens? Deze oefening kan worden gebruikt als basis voor een gesprek over het belang van de bescherming van de biodiversiteit.

 

 

 

 

 

 

Rollenspel: Meer dan een stuk grond

De gemeenteraad en de lokale sportverenigingen zijn het erover eens: een stuk bos vlakbij het centrum van een gemeente is de ideale plaats voor een nieuw sportcomplex. Maar wat met de andere gebruikers van het bos? Een rollenspel rond de perceptie van verschillende actoren op biodiversiteit.

 

 

 

 

 

2. Andere interessante activiteiten rond biodiversiteit

Dat de biodiversiteit een belangrijk thema is, bewijzen de uitgaves en publicaties die steeds meer het licht zien. Ook voor leerkrachten is er heel wat te vinden op het internet. In de mediatheek vind je een aantal links en referenties. Hieronder geven we nog een beknopte selectie met interessante opdrachten voor de 1ste graad.


 

 


Deel