NL | FR

Actie! 

Niemand is te jong om de biodiversiteit te helpen! Kleuters maken graag hun handen vuil, en dat kan best ten voordele van de planten en dieren op je school. En na de realisatie zijn de knutselwerkjes en bloembedden een feest om naar te kijken!

Kijk dus snel op onze 'Doe mee!'-pagina en kies één van de leuke activiteiten. Voor de kleuterklas stellen we graag de volgende selectie voor:

 

Bijennestgang
Een eenvoudig knutselwerkje. Met een paar bamboetakjes en een touwtje maakt je kleuter snel een nestkast voor solitaire bijen, voor op school of mee naar huis te nemen.

Vogelvoederhuisje en Vogels voederen in de winter
Tijdens de winter een leuke activiteit voor je klasje: elke morgen eten naar het voederplankje brengen (en kijken naar de pimpels en koolmeesjes). Voor de bouw van voederhuisjes kan je je inspireren op de illustraties in deze twee fiches.

Plant een haag
Een haag rond de speelplaats geeft een geborgen, groen gevoel. Voor een haagje op het speelterrein zullen je kleuters snel de leukste (verstop)spelletjes verzinnen, en ze kunnen er ook allerlei insecten en andere diertjes ontdekken. En als elke kleuter een plantje instopt, is je haag snel gezet!

Plant een boom
Zoek met de klas een mooi plekje voor een boom uit. Als je kiest voor een inheemse boom als een hazelaar of appelboom heb je later nog veel plezier van de vruchten.

Mini-moestuin
Radijsjes, worteltjes of kerstomaatjes zijn niet moeilijk te kweken, zelfs in potten of bakken! Je kleuters zullen het fijn vinden 'hun' plantjes te verzorgen en... te proeven!

Wormenbak
Tuin of niet, voor een wormenbak is er altijd een plekje te vinden. Je kleuters zullen maar wat graag hun appelschillen aan de wormen geven...

Groentenconcert, Muziek met slakkenhuisjes of Muziek met de Japanse duizendknoop
Doop je kleuterklas om tot een filharmonisch orkest met zelfgemaakte slakkensambaballen en grasfluitjes.

Opruimactie
Ga met je klas op jacht naar afval. Je kan bijvoorbeeld samen papiertjes en blikjes verzamelen op de  speelplaats of een naburig speelbos. Bekijk nadien samen de vangst, en praat met je klas over de oorzaak en gevolgen van vervuiling in je omgeving.

 

> Kijk hier voor meer tips voor een biodiverse school


Deel