NL | FR
foto

Koolmees

Parus major

Beschrijving

De koolmees is de grootste soort van onze mezenfamilie en soms ook erg agressief en acrobatisch. Als holenbroeder maakt hij dankbaar gebruik van boomholtes, nestkastjes, brievenbussen en ongebruikte regenpijpen. De koolmees is een uitbundige zanger, hij kan echter zoveel verschillende geluiden maken dat determinatie wel eens problemen oplevert. Vrouwtjes hebben een minder brede stropdas dan de mannetjes.

Biodiversiteit

Volgens sommige onderzoeken zouden koolmezen wel eens van economisch nut kunnen zijn: het zijn immers voortreffelijke rupsenpikkers. Tijdens de groei zouden de jongen ruim 9000 rupsen verorberen, voeg daarbij nog wat zijn ouders opeten, dan kan je je de vraag stellen of hij niet kan ingezet worden in bv. boomgaarden ter vervanging van chemische bestrijdingsmiddelen. Plantaardig voedsel slaat hij ook niet af: oliehoudende zaden, beukennootjes, bessen en hazelnoten en op de voedertafel vetbol, brood en keukenafval.

Bedreiging

De klimaatsverandering gaat in de natuur niet onopgemerkt voorbij, ook niet aan de koolmees. Het lukt hem blijkbaar niet meer om op het juiste moment eieren te leggen, vaak zijn de meesjes te laat. Zodra de jongen uit het ei gekropen zijn, is de piek aan rupsen in het voorjaar net voorbij waardoor er niet meer voldoende voedsel te vinden is. Hongersnood in mezenland dus. De rupsen reageren sterk op het vervroegde voorjaar terwijl de mezen (voorlopig?) vasthouden aan hun oude gewoonten.

Wist je dat?

Het vangen van mezen was in de 19de eeuw een buitensport in clubverband, de gilden der mezenvangers of meezers. Veel mezen werden gegeten maar dit werd in 1873, met de wet op de bescherming van insectenetende vogels, verboden.

Meer weten?

Meer informatie over het project ‘Vogels voeren en beloeren’ van Natuurpunt vind je hier. Op deze website vind je ook meer info over tuinvogels

Tip

Waarom geen nestkast in de tuin hangen? Je kan die kopen in gespecialiseerde zaken of je kan er zelf één in mekaar knutselen. Handige Harry’s klikken hier.

© foto: Ivan Steenkiste

Deel