NL | FR
foto

Hazelworm

Anguis fragilis

Beschrijving

De hazelworm is ondanks zijn naam geen worm en ondanks zijn uiterlijk geen slang. Het is een pootloze hagedis die gemiddeld 30 cm lang wordt. Enkele kenmerken onderscheiden de hazelworm van een slang: de hazelworm heeft kleine ogen met oogleden die kunnen sluiten, slangen hebben grote ogen met oogleden die niet gesloten kunnen worden. De hazelworm kan net als andere soorten hagedissen een deel van zijn staart afwerpen wanneer deze wordt vastgegrepen. Dat is ook de reden van zijn wetenschappelijke naam die ‘breekbare slang’ betekent.

Biodiversiteit

De hazelworm komt niet algemeen voor. Wijfjes planten zich slechts om de twee jaar voort en in augustus of september worden er tussen 6 en 12, maar soms zelfs tot 20, jongen geboren. De hazelworm eet vnl. naaktslakken, aardwormen, spinnen, insecten en soms zelfs soortgenoten. Hij valt zelf ten prooi aan kleine zoogdieren, vogels, slangen en de mens.

De hazelworm komt vooral voor in bossen en in de overgangszone naar grasland of heide toe. Je vindt hem ook langs holle wegen, houtwallen, in weg- , spoorweg- en kanaalbermen. De hazelworm leeft verborgen en houdt zich schuil onder boomstronken, stenen, stukken hout, enz.
 

Bedreiging

De pootloze hagedis wordt vaak aanzien voor een slang en als gevaarlijk beschouwd. Bijgevolg kan hij dus op weinig sympathie van de mens rekenen. Nochtans vormen de drie soorten slangen die in België voorkomen, net als de hazelworm trouwens, geen enkele bedreiging voor de mens.

Wist je dat?

In tegenstelling tot de meeste reptielen is de hazelworm levendbarend. De eitjes ontwikkelen zich in het lichaam en de jongen worden in een vliesje geboren.

Hazelwormen zijn koelbloedig en om hun lichaamstemperatuur op peil te houden liggen ze af en toe in de zon.
 

Meer weten?

Natuurpunt geeft wat info en een overzicht van het voorkomen van de hazelworm in Vlaanderen. Wil je meer weten over de hazelworm, dan vind je hier uitgebreide informatie.

© foto: Marc Lehouck

Deel