NL | FR

Mediatheek

Iedereen Eco

Taal: Nederlands
Thema: Duurzame ontwikkeling
Niveau: Basisonderwijs - 1ste graad SO - 2de graad SO - 3de graad SO

Beschrijving

Aflevering over onze ecologische voetafdruk. De voetafdruk van BV's wordt getest en ze geven het goede voorbeeld om hem te verkleinen.

Iedereen heeft een ecologische voetafdruk. Die afdruk wordt gevormd door wat je eet, drinkt en draagt: deze dingen hebben immers de aarde als oorsprong. Daarnaast hebben we ook nog eens grond nodig om op te wonen, ons eten op te kweken en ons afval in te dumpen. De ruimte die we daar voor nodig hebben is ook bepalend voor onze voetafdruk. Eigenlijk zouden we met 1,8 hectare moeten toekomen, maar de gemiddelde Belg heeft 5,5 hectare nodig. De mens is trouwens niet de enige soort die een ecologische impact heeft. Een koe heeft bijvoorbeeld ook een voetafdruk: ze heeft veel ruimte in de stal en op het weiland nodig.

Er zijn gelukkig een aantal dingen die we kunnen doen om onze ecovoet kleiner te maken. Zo kunnen we letten op onze voeding. Het beste wat je kunt doen is seizoensgroenten uit de streek eten en exotische producten vermijden. Producten zoals koffie worden ver weg gekweekt, dus die moeten een lange weg afleggen voor ze in onze winkelrekken belanden. Daar is veel energie voor nodig en er komt ook veel CO2 bij vrij. Daarnaast is het ook slim om enkele dagen per week geen vlees te eten en biovlees te kopen. Het eten van vlees is een belasting voor de natuur omdat het
veevoeder van duizenden kilometers ver aangevoerd moet worden en er bovendien een groot tekort is voor het afzetten van de mest. Een boer die biologisch vlees produceert houdt hier rekening mee en zorgt dat alles zo dicht mogelijk bij de boerderij geproduceerd wordt en dat de mest ter plekke in de open lucht achtergelaten wordt.
 

Uitgever

VRT

Maker

VRT

Rechten

VRT

Deel