NL | FR

< Terug naar "Tips voor een biodiverse school"

 

Tuinier je rot

Van een betegeld schoolplein tot een groen domein: voor elke school zijn er groentips die de biodiversiteit dichterbij brengt!

 

Leg een toevluchtsoord aan            Tips voor een moestuin              En zonder tuin?              Mest en compost!     

 

Leg een toevluchtsoord aan

Door een tuin aan te leggen, creëer je een toevluchtsoord voor de biodiversiteit.   Bloemen, planten, insecten, vogels en zoogdieren vinden er allemaal een thuis. Samen met je klas kun je de tuin aanleggen, onderhouden en observeren. Zo kleurt je school pas echt groen.

Plant een boom of haag, laat in een hoekje wat wildgroei toe, en zie hoe allerlei beestjes hun intrek nemen. Maar let erop dat je enkel voor inheemse planten kiest! Zo ben je zeker dat je planten aangepast zijn aan het klimaat en dat je bezoekers het juiste voedsel vinden.

 

 

 

 

Tips voor een moestuin

In een moestuin kies je best voor oude en inheemse groentevariëteiten die dreigen te verdwijnen en die je niet meer in de winkel vindt. Kolen bijvoorbeeld! Hoewel deze groenten vaak vergeten worden, zijn ze belangrijk voor onze gezondheid en voor die van je moestuin.

Pas vruchtwisseling en mengteelt toe voor de beste resultaten. Zo vermijd je dat de bodem uitgeput raakt en zorg je ervoor dat pesticiden niet nodig zijn. Wees ook zuinig met water door soorten te planten die hun water zelf diep uit de grond halen of die tegen droogte opgewassen zijn. En gebruik vooral geen chemische meststoffen!

Vermijd in ieder geval ook chemische pesticiden. Er zijn ook milieuvriendelijke manieren om naaktslakken en andere ongewilde gasten uit je moestuin te weren.

 

 

 

 

En zonder tuin?

Ook zonder tuin kan je groenten kweken of bloemen planten. Het enige wat je nodig hebt, zijn een aantal potten of bloembakken, een windluw plekje dat genoeg zonlicht krijgt en groene vingers.

Op terrassen, op balkons, op vensterbanken, in binnenplaatsjes, onder de bomen in de straten, … kan je inheemse planten laten groeien. Door soorten te kiezen met heel uiteenlopende bloeitijden, geniet je klas het hele jaar door van hun bloemenpracht!

Heeft de school een beschaduwde gevel? Dan is klimop een uitstekend idee: zijn nectarrijke bloemen in de late herfst, zijn bessen in de winter en zijn groenblijvend gebladerte bieden voedsel en beschutting aan talrijke dieren. Of kies voor kamperfoelie, hop, heggenrank, bosrank… Klimplanten trekken bovendien heel wat bestuivers aan.

 

Ga aan de slag!

Mini-moestuin

Bestuiversparadijs

 

 

 

 

 

 

 

Mest en compost!

Een tuin is de perfecte plaats om een composthoop aan te leggen. Van keukenafval maak je zo natuurlijke en bovendien gratis mest. Composteer geen ‘onkruid’ dat al zaad draagt, geen planten die ziek zijn en geen chemisch behandeld of biologisch onafbreekbaar afval.

Heeft je school geen tuin? Dan kun je in de klas een wormenbak zetten. Een wormenbak maak je trouwens met gemak zelf! Gebruik zeker en vast geen chemische meststoffen. Die komen de gezondheid van je tuin zeker niet ten goede.

 

Ga aan de slag!

Groenbemesters

Mulchlagen

Wormenbak

 

 

 


 

 


Deel