NL | FR

< Terug naar "Tips voor een biodiverse school"

 

Biodiversiteit wereldwijd

Nu je school een stuk biodiverser is, kan je meteen ook wat verder gaan. Want ook jij hebt een impact op de wereldwijde biodiversiteit.

Bestrijd afval              Consumeer verantwoord!              Stop klimaatverandering     

 

Bestrijd afval

Zowel thuis als op school wordt afval geproduceerd. Maar raken we dit afval ook op een verantwoorde manier kwijt? Want als afval in de natuur terechtkomt, heeft dit steeds –vaak rampzalige – gevolgen.

Sigarettenpeuken en kauwgom vergiftigen of verstikken de dieren die ze doorslikken, kleine zoogdieren en amfibieën raken in flessen geklemd, glasscherven verwonden grotere dieren of kunnen door het vergrootglaseffect branden veroorzaken. Plastic doet er jaren over om af te breken maar geeft ondertussen wel giftige stoffen vrij, batterijen bevatten zware metalen die door de bodem sijpelen en het grondwater vervuilen… en ga zo maar door.

Gelukkig kan afval ook op school bestreden worden. Ruim samen met je klas zwerfvuil op in de natuur. Promoot het gebruik van boterhammendozen. En vergeet natuurlijk niet te recycleren.

 

 

Consumeer verantwoord!

Ons consumptiegedrag is vaak buitensporig en onverantwoord. En dit is zeker niet goed voor de biodiversiteit.

Maak je klas daarom bewust van hun ecologische voetafdruk. En vertel er meteen bij dat ze eetwaren, kleren, etc. het best bij bioproducenten uit de eigen streek kopen. De aarde zal er wel bij varen: gezonde seizoensgebonden producten, met geen of weinig chemisch afval, minder transport en dus minder vervuiling…

Je kunt meteen ook een stapje verder gaan. Organiseer bijvoorbeeld een vegetarische dag op school. Moderne veeteelt gaat immers vaak ten koste van het woud! Of zet een project op poten rond waterverbruik. Vertel je leerlingen ook dat ook de fabricage van spelcomputers, pc’s en mobiele telefoons de biodiversiteit bedreigt.

 

 

 

 

Stop klimaatverandering

Of we ons nu verwarmen, ons voortbewegen, ons kleden … of eten, licht maken of zelfs ademen: echt alles wat we doen, veroorzaakt broeikasgassen. Door die gassen warmt de aarde op zodat woestijnen uitbreiden, gletsjers krimpen, het zeeniveau stijgt … Kortom, ze verstoren hele ecosystemen.

Raad de klas en je collega-leerkrachten daarom aan om met het openbaar vervoer of met de fiets naar school te komen. Of organiseer een ecologische fietstocht om het probleem van uitlaatgassen aan te kaarten. Bovendien kan je broeikasgassen ook tegengaan door op je school een stukje groen aan te leggen!

Met je klas of school kun je natuurlijk ook deelnemen aan andere acties. Steun een herbebossingscampagne, zet een eigen actie op poten of ga een engagement aan op deze site !

 

 

 

 


 

 


Deel