NL | FR

< Terug naar 'Bedreigde biodiversiteit'

 

Case study Bedreigingen

De grote waternavel

De grote waternavel is een waterplant met drijvende ronde blaadjes, verwant met de inheemse gewone waternavel. Deze exoot werd als sierplant uit Noord-Amerika ingevoerd voor vijvers en aquaria. Zoals talrijke andere waterplanten wordt de grote waternavel verkocht in tuin- en vijvercentra.


Op het einde van de jaren ’90 werd de soort voor het eerst in het wild aangetroffen, wellicht ‘ontsnapt’ uit tuinvijvers. Sindsdien heeft de grote waternavel een aantal voedselrijke meren en traagstromende rivieren gekoloniseerd; de soort komt nu veelvuldig voor in de omgeving van Gent en Lier; ze verspreidt zich vlot via kleine stukjes plant meegevoerd door de stroming, boten of watervogels.


De gevolgen voor het zoetwaterecosysteem zijn niet mals. De grote waternavel verdringt niet enkel andere soorten waterplanten; de dichte tapijten die de soort vormt houden ook het licht tegen. Daardoor daalt het zuurstofgehalte van het water en samen met de vissen verdwijnt ook het grootste deel van het leven onder water. De uitbreiding van de grote waternavel verstoort ook de visvangst en de bevaarbaarheid van de waterlopen; op langere termijn veroorzaakt ze een versneld dichtslibben van meren.
 


Deel