NL | FR

< Terug naar "Tips voor een biodiverse school"

 

Help de biodiversiteit een handje

Voedsel, beschutting, water: alles wat de biodiversiteit nodig heeft, maak je met een paar handige handen.

Een dak boven het hoofd                Tijdens de wintermaanden               Water op school                En doe nog meer     

 

Een dak boven het hoofd

Vogels, kleine zoogdieren en insecten hebben allemaal een eigen plaatsje nodig. Maar vaak blijft er niet veel over van hun oorspronkelijke habitat of zijn de natuurlijke nestplaatsen te beperkt. Samen met je klas kun jij dit probleem oplossen.

Om te beginnen kunnen je leerlingen mooie ‘etalages’ maken. Stop er materiaal in waarmee vogels een mooi nestje kunnen bouwen. Of ga zelf aan de slag en timmer vogel- of vleermuisnestkastjes. Die kan je vastmaken aan een boom of aan een muur.

Wat insecten en andere kriebelbeestjes in de tuin betreft, kunnen jij en je klas zelfs nog veel meer doen. Maak met wat bamboe een nestgang voor solitaire bijen, graaf een gat en maak er een hommelnest van, bouw een egelnestje… Je tuinhulpjes zullen je dankbaar zijn!

 

 

 

Tijdens de wintermaanden
 

Vogels eten in de wintermaanden vooral insectenlarven, zaden en bessen … als ze er vinden. Door vetbollen, slingers ongepelde pindanootjes en ongezouten spekvet  op te hangen zorg je ervoor dat ze regelmatig te eten krijgen en beter tegen de     kou bestand zijn.

Je kan ook een speciaal vogelvoederhuisje maken voor in de schooltuin. Van half november tot half maart komen er dan vogels op bezoek die je kan observeren. Zet ook een schoteltje met lauw water, zonder suiker of zout. Leg er een rooster met grote gaten op, zodat de vogels zich niet nat maken.

Let wel op! Vogels mag je enkel voederen van half november tot half maart, of – indien het koud blijft – tot 1 april. Daarna zorgen ze weer zelf voor hun voedsel.

 

Ga aan de slag!

Vogelvoederhuisje

Vogels voederen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Water op school

 Gezonde wateromgevingen zijn onontbeerlijk voor de biodiversiteit. Daarom kun je     op school een vijver of waterpartij aanleggen.

Vogels en zoogdiertjes komen er drinken. Amfibieën en sommige insecten leggen er hun eitjes in. Libellen jagen er op muggen en ander ongedierte. Watertorren houden  de dikkoppen binnen de perken. Zwaluwen en metselwespen vinden er modder voor hun nest. Planten en dieren nemen er spontaan hun intrek, waterjuffers paren, dikkopjes komen uit hun eitjes en veranderen in padden of kikkers, …

Leg samen met je klas een vijver aan en geniet van deze fascinerende en leerrijke biotoop. Heeft jouw school geen tuin of is een vijver net iets te veel werk? Dat is geen probleem! Met een grote kuip of ton, wat aarde en waterplantjes kan je zonder problemen toch een vijvertje aanleggen.

 

 

En doe nog meer!

Trekt je schooltuin vlinders aan? Of merk je af en toe kikkers en amfibieën op in de schoolvijver? Doe dan samen met je klas mee aan een aantal acties van de Belgische natuurbeschermingsverenigingen Natuurpunt (Nl) en Natagora (Fr). Door waarnemingen en tellingen van verschillende soorten te registreren, houden deze organisaties de toestand van de natuur in België in de gaten.

Of help je liever padden overzetten? Op het einde van de winter trekken padden, kikkers en salamanders naar de plas of de vijver waar ze geboren zijn, om er zich voort te planten. Elk jaar steken ze dezelfde straten op dezelfde plaatsen over en … komen hierbij helaas te vaak onder de wielen van een auto terecht!

Je klas kan ook figuurtjes knutselen om aan de buitenkant van ramen, serres, veranda’s of glazen windschermen te hangen. Zo voorkom je dat vogels tegen deze onverwachte hindernissen aanbotsen.

Ga aan de slag!

Natuurpunt (NL)

Waarnemingen (NL)

Natagora (FR)

Padden overzetten

Bronnenmateriaal

 

 

 

 

 

 

 


 

 


Deel